Vinaora Visitors Counter

480555
Today
This Week
All days
169
810
480555

23-11-2017 12:16

Bouk Helmers Expositie Keramiek voor huis en tuin

In de 80er jaren ben ik begonnen met potten draaien, maar aangezien dit erg zwaar voor mijn vingers was ben ik overgegaan op handvormen en gebruik gaan maken van mallen, textiel glas en metaal

Mijn inspiratie komt van: “ik zie iets, ik hoor iets en dan maak ik iets”.  Het ontstaat soms terwijl ik bezig ben.

Een andere keer heb ik van te voren een idee, maar of het exact zo wordt dat zie ik wel als ik bezig ga.

Mijn afwerking doe ik veel met rakustoken, wat een craquelé effect geeft of een mooie koperglans.

Raku betekend het onverwachte.

Je kunt nooit precies zeggen welke kleur het wordt. Alleen na lang experimenteren heb je enig idee hoe het uit zou kunnen pakken. Naked raku wil zeggen, dat het glazuur wat je voor het bakken hebt aangebracht er na het bakken weer af laat knappen,het is daardoor mat geworden.

Ik stook raku buiten in een gasoven die ik zelf gemaakt heb. Als de temperatuur bereikt is haal je alles heet (ongeveer 1000 graden) uit de oven en legt het in een bak met zaagsel die je afsluit. Na ongeveer 15 minuten haal je het hieruit en laat je het afkoelen. Omdat het zaagsel geroet is, moet je het nu schoonpoetsen met vim, schuurspons en water, dan komt de eigenlijke kleur te voorschijn, wat soms heel mooi kan zijn en soms teleurstellend. Overstoken is geen optie omdat het dan kapot zal gaan.

Raku herken je aan de zwarte delen en de craquele die het voorwerp heeft, de zwarte delen zijn niet geglazuurd en daardoor zwart geroet, de craquele ontstaat door de snelle afkoeling.

Vanaf half december exposeer ik in de vitrines van het Woldwijckcentrum. 
Lijkt het je leuk om een workshop keramiek te doen vul dan je gegevens in op de lijst die achter de bar ligt. Dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe.
Door samen met anderen te kleien leer je veel van elkaar Je helpt elkaar en je stimuleert elkaar.

Wil je iets kopen, neem dat contact op met Bouk op.

telefoonnummer : 0598395303 of 0613286446

of stuur een mailtje naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.